تمامیّتخواهی، یا توتالیتاریسم (به انگلیسی: Totalitarianism) اصطلاحی در علوم سیاسی و توصیفگر نوعی از حکومت است که معمولاً دارای این شش خصوصیّت میباشد: یک ایدئولوژی کلّی، یک سیستم تک حزبی متعهّد به آن ایدئولوژی کلّی که معمولاً توسط یک نفر رهبری میشود، دارای پلیس مخفی گسترده، انحصار در سلاحهای مورد استفاده، انحصار وسایل ارتباط جمعی، انحصار اقتصادی که ممکن است لزوماً و به طور مستقیم توسّط حزب صورت نگیرد.[1]
این نوع حکومتی به نوبه خود به گونههای مختلفی تقسیم میشود که از جمله میتوان به خودکامگی، استبداد، جبّاریّت، حکومت مطلقه، یکّه سالاری و... اشاره نمود. نمونههایی چون نازیسم، فاشیسم، مائوئیسم، لنینیسم و... در حقیقت زیرگونههای این گونههای حکومتی میباشند.
در این نوع حکومتها دولت تقریباً بر تمام شئون زندگی عمومی و رفتارهای خصوصی شهروندان نظارت و کنترل دارد. به تعریف سیاستدانان برجسته یک دولت تمامیّتخواه میکوشد تا همه جمعیّت زیر دست خود را برای تحقّق بخشیدن به اهداف دولتی بسیج کند و فعالیّتهایی که همسو با این اهداف نباشند از جمله فعالیّتهایی مانند تشکیل اتحادیههای کارگری، نهادهای مذهبی تأئید نشده از سوی دولت یا احزاب سیاسی مخالف، تحمّل نمیشوند.افلاطون در کتاب جمهوری، حکومت تمامیّتخواه را از بهترین انواع حکومت دانستهاست.استالین واژه تمامیتخواه را برای توصیف حکومتش به کار برد. حکومت استالین در شوروی، حکومت ولایت فقیه در ایران[2]، هیتلر در آلمان، پولپوت در کامبوج، موسولینی در ایتالیا از مهمترین نمونههای حکومتهای تمامیتخواه هستند.
تعریف
نظامی سیاسی که در آن حکومت تقریباً تمام جنبههای زندگی عمومی و خصوصی افراد را کنترل میکند. رژیمهای توتالیتر اغلب استقرار و حفظ قدرت سیاسی را از طریق استفاده از یک ایدئولوژی فراگیر رسمی و تبلیغات فراوان حکومتی از راه رسانههایی که عمده آنها در انحصار دولت است، برقراری کیش شخصیت (مقدس کردن یک نفر در راس حکومت) محدود کردن و ممانعت از بحث آزاد و نقد حاکمیّت، استفاده از فضای سانسور و استفاده از تاکتیکهای ایجاد رعب محقّق میسازند.
علایم تشخیص یک حکومت توتالیتر
- بسته شدن روزنامههای منتقد حکومت
- وجود سانسور شدید در تمام ابعاد، از جمله اطّلاعات، رسانهها، مطبوعات و کتب
- زندانی شدن افرادی که از حکومت انتقاد میکنند
- پناهندگان سیاسی فراوان در کشورهای دیگر
- اقتصاد دولت مدار
- وجود رهبری مقتدر و اغلب کاریزماتیک در راس حکومت
- شخصیت پرستی (کیش شخصیت)
- وجود ایدئولوژی فراگیر رسمی و حکومتی که همه چیز با آن سنجیده میشود
- سرکوب شدن حقوق اقلیّتهای سیاسی، مذهبی، قومی
- قرار داشتن انحصار رسانههای فراگیر، از جمله رادیو و تلویزیون، در اختیار دولت
- دولتی بودن تمام نظامهای ارتباطی، از جمله پست، تلفن و اینترنت
- مقدّس شماری آرمانهای رسمی حاکمیّت
- برخورد سبعانه و بیرحمانه با مخالفان حکومت
- محدود شدن آزادیهای فردی، به ویژه آزادی بیان
میرمیران